Proceduri notariale - Divort

 Acasa / Divort / Divort

Divort

Acte necesare divorţ prin acord

 

  • actele de identitate ale celor doi soţi;
  • certificatele de naştere;
  • certificatul de căsătorie.
  • certificate de nastere copii minori (daca este cazul)
  • cerere completata in fata notarului

Conditii

  • Actele pentru divort se depun la notariatul care face parte din circumscriptia judecatoriei unde a fost incheiata casatoria sau unde sotii au ultima locuinta comuna. Divortul  poate fi instrumentat de notarul public si in situatia in care exista copii minori rezultati din casatorie. In aceasta situatie notarul public va solicita efectuarea unei anchete psihosociale de catre autoritatea tutelara de la domiciliul minorului. In cazul in care minorul a implinit varsta de 10 ani, va fiu audiat de catre notar, intocmindu-se proces verbal de audiere a minorului.

Mentiune:

Toate actele se prezinta la semnarea actului, in original.

Sotii care doresc sa divorteze pot face acest lucru nu doar in fata instantei de judecata, ci si urmand o cale mai simpla, in fata notarului public, procedura fiind reglementata atat de noul Cod civil, cat si de Legea notarilor si activitatii notariale. Divortul pe cale notariala presupune o cerere de divort semnata si depusa personal de cei doi soti, precum si acordul lor asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea casatoriei, precum numele de familie pe care sa il poarte dupa divort sau modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii.

Cererea poate fi depusa de unul dintre soti cu procura autentica din partea celuilalt sot, urmand ca la termenul de pronuntare  a divortului sa se prezinte in fata notarului ambii soti personal. Termenul de pronuntare  a divortului este de 30 de zile de la data depunerii cererii (este termen de staruinta si nu poate fi diminuat).